ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Voucher για προγράμματα άθλησης

ARTICLE

share ME.

Η εφαρμογή μιας Αθλητικής πολιτικής, τόσο σε Εθνικό, όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας μιας στρατηγικής γύρω από τον Αθλητισμό, πρέπει να μεριμνά όχι μόνο για τους επαγγελματίες αθλητές μας, αλλά για κάθε έναν πολίτη της χώρας, ώστε η πρόσβαση στην άσκηση να γίνει από ένα απλό δικαίωμα, σε τρόπο ζωής και καθημερινή έξη. Στην ανάδειξη αυτής της «χαμένης» σπουδαιότητας της άθλησης στην προαγωγή́ της σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας, έπαιξε σημαντικό ρόλο η πανδημία, η οποία και «αναθέρμανε», πιο πολύ από ποτέ, την ανάγκη του κόσμου για υιοθέτηση συνηθειών, που περιλαμβάνουν φυσικές δραστηριότητες άνευ κόστους, όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ ή το ποδήλατο.

 

Πρόκειται για μία ευκαιρία, την οποία η Πολιτεία πρέπει να εκμεταλλευτεί, επενδύοντας ακόμα περισσότερο στην εφαρμογή ενός μοντέλου συστημάτων μαζικού αθλητισμού σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και στην ανάπτυξη και προαγωγή του Σχολικού Αθλητισμού και του Πρωταθλητισμού στην Εκπαιδευτική και σχολική διαδικασία. Η άθληση, εξάλλου, συνιστά ένα σημαντικό διακύβευμα με πολυεπίπεδες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις στην πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία μιας χώρας, καθώς αποτελεί παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, της υγείας και της παραγωγικότητας των πολιτών, με παράλληλη ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων, της οικογενειακής και κοινωνικής επικοινωνίας, ενώ συμβάλει στη μείωση του κοινωνικού απομονωτισμού και ρατσισμού.

 

Παρά τις απανωτές «κρίσεις» της πανδημίας και του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου και των οικονομικών συνεπειών που έχουν επιφέρει, οι προσπάθειες που γίνονται -τόσο από́ φορείς του αθλητισμού́ και της τοπικής αρχής σε συγκεκριμένους χώρους που προσφέρουν οι οικείοι Δήμοι, όσο και της κοινωνίας γενικότερα, προκειμένου να βελτιωθεί́ η ποιότητα ζωής μέσω της άθλησης- είναι συστηματικές, προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ενισχυθούν. Το πολύ σημαντικό έργο της υλοποίησης του αθλητικού ηλεκτρονικού μητρώου, που απλουστεύει την παροχή υπηρεσιών στον τομέα του αθλητισμού και ενισχύει το εποπτικό και ελεγκτικό έργο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, είναι ένα από τα βήματα που έχουν γίνει και συμβάλλουν στη χαρτογράφηση και οργάνωση των αθλητικών φορέων.

 

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, όμως, έχει ξεκινήσει και πρέπει να προχωρήσουμε στον ταχύτερο εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και λειτουργιών των αθλητικών ακαδημιών, των σωματείων και των ομοσπονδιών, όπως και στην εκπαίδευση των στελεχών τους. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της επιτυχημένης κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, θα μπορούσαν να δοθούν και περαιτέρω οικονομικά κίνητρα και διευκολύνσεις στους πολίτες που θέλουν -αλλά ενδεχομένως να μην μπορούν- να υιοθετήσουν ή να διατηρήσουν ένα αθλητικό πρότυπο ζωής, παρέχοντας «voucher» για προγράμματα άθλησης σε ασφαλή και προσβάσιμα περιβάλλοντα, όπως σε γυμναστήρια και προπονητικά κέντρα, για κάθε ηλικιακή ή ευπαθή ομάδα.

 

Πεποίθηση μου είναι ότι το Κράτος οφείλει να διασφαλίζει τη διατροφή, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη, τη βασική εκπαίδευση και -φυσικά- την ΑΘΛΗΣΗ και ότι πρέπει να προσαρμόζει τις κοινωνικές υπηρεσίες στις ανάγκες όλων των κοινωνικών στρωμάτων του πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις και μεροληψίες. Με αυτές τις αρχές περπατάω τον δρόμο προς τη Βουλή, προκειμένου να βάλω το δικό μου λιθαράκι σε αυτή την -όσο ποτέ- αναγκαία διαδικασία του μετασχηματισμού της Κοινωνίας και να συμβάλω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου, όντας δημοσιογράφος επί 30 και πλέον χρόνια, ως αθλητικογράφος συνηθισμένη στις αδρές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των χωρών στις Ολυμπιάδες ή των ομάδων στα αθλήματα, ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επί τρεις συνεχόμενες διετίες μέχρι σήμερα και παλαιότερα ως βουλευτής και αντινομάρχης.

ΟΙ λογαριασμοι μου στα social media!

Follow me 👉

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Incorrect access token specified.

Scroll to Top